Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011

δραστηριότητες - Δ. Ελλάδα

1 σχόλιο:

 1. Και η Πάτρα εντάσσεται στο δίκτυο των πόλεων που θα εφαρμόσουν το μοντέλο της οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων

  Μετά την Τρίπολη, τη Μύκονο και την Τήνο, που εφήρμοσαν το πρωτοποριακό μοντέλο της οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων με τη συμμετοχή των πολιτών, μέθοδο που εμπνεύστηκε και υλοποίησε η Λακωνική Βιοενεργειακή ΑΕ στη Σπάρτη, έρχεται η σειρά της Πάτρας να βαδίσει στα χνάρια που χάραξαν οι τέσσερις πόλεις.

  Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφερειακή Παράταξη Οικολογική Δυτικής Ελλάδας αναφέρονται τα εξής:

  «Η ανεξάρτητη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση στην Πάτρα, με διαχωρισμό απορριμμάτων και προώθησή τους για ανακύκλωση, αποδεικνύει ότι η οικολογική λύση στη διαχείριση απορριμμάτων όχι μόνο είναι εφικτή αλλά και αποτελεί βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα.

  Την ίδια ώρα οι Δήμοι βουλιάζουν από τα αδιέξοδα ή περιμένουν τα εργοστάσια που θα δεσμεύσουν τους πολίτες με αβάσταχτα τέλη αποκομιδής και διαχείρισης.

  Εύλογο είναι το ερώτημα: όταν 200 πολίτες αγοράζουν «ρεφενέ» μια πρέσα για τα ανακυκλώσιμα και μαζί με ένα όχημα και μια αποθήκη ιδρύουν βιώσιμη επιχείρηση, γιατί οι Δήμοι αδρανούν και πνίγονται στο οικονομικό χάος; Ποιος τους εμπόδισε να κάνουν ανάλογες προτάσεις στο ΕΣΠΑ όπου σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ στη Δυτική Ελλάδα έμειναν αδιάθετα;

  Δεν ζητάμε όραμα, αλλά απλό σχεδιασμό και πρακτική σκέψη. Μοναδική ελπίδα είναι, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, η οικολογική διαχείριση απορριμμάτων να προβλεφθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

  Θυμίζουμε ότι οικολογική διαχείριση απορριμμάτων από τους πολίτες εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα. Οι πρώτες επιχειρήσεις ήδη έχουν εμπορευτεί υλικά, έχουν μοιράσει μικρά ποσά στους πολίτες και προβαίνουν σε προσλήψεις προσωπικού και επέκταση. Όταν γενικευτούν και επεκταθούν και στα οργανικά, πρακτικά θα λύσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών Η Αυτοδιοίκηση θα στηρίξει αυτές τις προσπάθειες ή θα χάσει ξανά το τρένο;»

  ΑπάντησηΔιαγραφή